Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Novi rast prometa na pijacama u Srbiji

Beograd, 20.02.2014

Za prvih devet meseci 2013. godine na pijacama u Srbiji je prodao robe u vrednosti od oko23,5 milijardi dinara. što je u tekućim cenama za 18,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na pijacama se i dalje najviše prodaje povrće (31,2%), potom voće i grožđe (19,7%), a onda  mleko i mlečni proizvodi (17,2%,) i živina i jaja (14,2%).

U ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije, pijace tokom prvih devet meseci 2013. godine imaju tržišni udeo od 22,3 odsto. S obzirom da uporedni podaci i analize tokom poslednjih pet godina kažu da se u četvrtom kvartalu beleži najveći promet, za očekivati je da će statistika zabeležiti da je na pijacama u Srbiji tokom prošle godine prodato robe u vrednosti od oko 31 milijarde dinara, odnosno da će tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu poljorpivrednih proizvoda biti oko 25 odsto.  

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku promet roba na pijacama beleži konstatan rast tokom poslednjih pet godina. Iako imaj sve izraženiju konkurenciju u super i megamarketima, pijace čuvaju status veoma važnog kanala distribucije za sveže voće, povrće, mleko, mlečne proizvode, živinu i jaja te i dalje animiraju veliki broj i prodavaca i kupaca.

Za poljoprivredne proizvođaće pijace su i dalje brz, lako prohodan, efikasan i jeftin kanal dsitribucije, a za kupce jedino mesto na kojem se direktno susreću sa proizvođačima i na kojem im se nudi veliki izbor različitih vrsta roba.

Koliko su pijace značajne za snabdevanje građana, naročito u velikim urbanim sredinama, govori podatak da se na pijacama u Beogradu proda deset puta više robe nego što se direktno otkupi od poljoprivrednih gazdinstava u beogradskom regionu. Na drugoj strani, poljoprivrednim proizvođačima pijace zbog niza svojih prednosti, naročito brze naplate, omogućuju da bar deo robe plasiraju efikasno i obezbede likivdnost vlastitom poslovanju. Tako, na primer, pijace u regionu Južne i Istočne Srbije plasiraju oko 40% proizvodnje poljoprivrednih gazdinstava.

Povratak...