Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Predstavljen projekat izgradnje „Veletržnice Beograd“

Ivanjica, 11.10.2011

Izgradnja Veletržnice u Beogradu ima maksimalnu podršku Poslovnog udruženja „Pijace Srbije", zaključeno je na tematskom skupu koji je 10. i 11. oktobra održan u Ivanjici.

Predstavnicima pijačnih uprava iz Subotice, Sombora, Bačke Topole, Pančeva, Mladenovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Čačka, Niša i Leskovca, projekat ustrojavanja i izgradnje veletržnice predstavio je mr Dragan Pušara direktor JKP „Gradske pijace" iz Beograda. On je i ovom prilikom pozavo kolege iz cele Srbije da daju svoj doprinos tokom promocije ovog projekta u svojim sredinama, predstavljajući i Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi preduzeća „Veletržnica Beograd d.o.o." koji su raspisali Grad Beograd i JKP „Gradske pijace".
- U skladu sa definisanim idejnim rešenjem, Veletržnica će biti izgrađena na premijum lokaciji od 18,5 ha na Novom Beogradu (Blok 53), gde je trenutno locirana kvantaška pijaca. Procena vrednosti kapitala postojećeg kompleksa poverena je Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Urbanistički uslovi su uređeni detaljnim planom regulacije, a imovinsko stanje je bez opterećenja. Kompleks Veletržnice će se sastojati od hala za voće i povrće, meso, ribu i cveće. Svi prostori će biti izgrađeni u skladu sa standardima bezbednosti hrane i kondicionirani na odgovarajuće temperature. Prodajni i skladišni prostor je centralno klimatizovan, u skladu sa vrstama roba koje se u halama prodaju. U sektoru voća i povrća fazno će se realizovati postrojenja za kalibrisanje i pakovanje robe na licu mesta. Uvođenje internih polisa kvaliteta beogradske Veletržnice, kao i definisanje cena po kategorijama opisanim u polisi, predstavljaće osnov berze hrane a firme registrovane na Veletržnici biće u situaciji da snabdevaju javni sektor po cenama istim ili nižim od berzanske cene na dan isporuke. U okviru Veletržnice planira se i edukativni centar za obuku i saradnju između trgovaca i proizvođača. U smislu odnosa trgovaca i njihovih dobavljača, veletržnica će uspostaviti klirinški sistem poslovanja, odnosno vodiće računa o svim ugovorima sklopljenim na Veletržnici, upravljati depozitima trgovaca i reagovati u slučaju nepoštovanja ugovornih obaveza - rekao je Dragan Pušara tokom prezentacije projekta izgradnje „Veletržnice Beogad".
Javni poziv koji su raspisali Grad Beograd i Javno komunalno preduzeće „Gradske Pijace" ima za cilj da se utvrdi broj potencijalnih ulagača i obave pripreme za uspešnu dokapitalizaciju kroz odabir najperspektivnijih ulagača. Grad Beograd učestvuje u investiciji sa obezbeđivanjem zemljišta i prateće infrastrukture, kao i određenim novčanim ulogom. Namera Grada Beograda i JKP „Gradske Pijace" je da obezbede razvoj adekvatne infrastrukture i objekata za trgovinu na veliko svežim voćem, povrćem, mesom i ribom u okviru Veletržnice čije je uspostavljanje predviđeno Zakonom o trgovini.
Potencijalnim ulagačima stoje na raspolaganju brojne pogodnosti koje Veletržnica ima da ponudi, kao najveći regionalni logistički centar za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe:
• Izuzetna lokacija, direktno uz Koridor X, na 5 km udaljenosti od beogradskog aerodroma;
• Direktan pristup tržištu Beograda i regiona;
• Najatraktivnije cene zakupa u jugoistočnoj Evropi;
• Obezbeđene zakonske olakšice prilikom snabdevanja javnog sektora;
• Mogućnost fleksibilnog zakupa skladišta i prodajnih prostora od 100-400m2;
• Mogućnosti za pakovanje i kalibrisanje na licu mesta;
• Sigurnije poslovanje i naplata potraživanja;
• Poboljšani plasman i porast prodaje u zemlji i inostranstvu.
• Očekivana visoka dobit.
Pravo da se kvalifikuju za učešće u vlasništvu i upravljačkoj strukturi Veletržnice imaju zainteresovani ulagači iz sledećih kategorija:
• Privredna društva (domaća i strana) koja se bave proizvodnjom i trgovinom svežeg voća i povrća, mesa, ribe i cveća
• Lokalne samouprave sa teritorije Republike Srbije
• Zemljoradničke zadruge i udruženja
• Registrovana poljoprivredna gazdinstva
Zainteresovani ulagači mogu preuzeti formular za iskazivanje zainteresovanosti sa sajta www.bgpijace.rs. Sva pitanja u vezi sa ovim pozivom uputiti na e-mail info@bgpijace.rs, ili telefonom na broj +381 11 3806 451/452, +381 11 2401 928 (faks).

 

 Povratak...