Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Perspektive razvoja pijačne delatnosti u Srbiji

Vrnjacka Banja, 20.10.2012

Tokom poslednjih pet godina promet roba na pijacama beleži rast, a u ukupnom otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije, pijace imaju tržišni udeo od oko 21 odsto. 

To je jedan od pokazatelja da pijace u Srbij imaju zavidan potencijal, zaključeno je na tematskoj rapravi Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", koja je od  18. do 20. oktobra održana u Vrnjačkoj Banji.

Na dvodnevnoj tematskoj raspravi „Perspektive razvoja pijačne delatnosti u Srbiji" su učestvovali Milan Miljević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede, Snežana Lakušić, šef Republičke tržišne inspekcije, Marko Ćulibrk, predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, Maja Joković Potkonjak, tehnički direktor  Urbanističkog zavoda Beograda i Zoran Solujić, urbanista planer, Urbanističkog zavoda Beograda.

Tematsku  raspravu  na kojoj je učestvovalo više od pedeset učesnika iz više od dvadeset najvećih pijačnih uprava, otvorio je Veljko Odalović, državni sekretar Vlade Republike Srbije.

- Ovo je bio jedan od najvećiih i najznačajnijih skupova Udruženja pijaca Srbije u njegovoj destogodišnjoj istoriji - kaže Bela Bodrogi, predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije". - Osnovni cilj nam je bio da o problemima, razvoju i perspektivama pijačne delatnosti u Srbiji, na stručnom skupu, razgovaramo sa nadležnim državnim organima. U raspravi su učestvovala dva državna sekretara Ministartva građevinsrtva i urbanizma i Ministarstva poljoprivrede, šumasrtva i vodosnabdevanja,  predstavnici Privredne komore Srbije i niz drugih gostiju. Zahvalujući tome, dobroj organizaciji i odličnoj prezentaciji potencijala pijačne delatnosti u Srbiji koju je pripremila naša stručna služba, imali smo sve  uslove da napravimo još jedan pomak i ukažemo na značaj pijačne delaltnosti.

Komunalna delatnost resorno pripada Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, pa se učesnicima tematskog skupa prvi obratio Milan Miljević, državni sekretar u ovom ministarstvu.

- Miinistarstvo građevinsrtva i urbanizma prati rad i zakonitost nad ovom oblašću i priprema sve zakonske i podzakonske akte, sarađuje sa gradovima i opštinama na nivou obrade i prikupljanja podataka. Ministarstvo podržava i izradu prostorno planskih dokumenata u  cilju prilagođavanja pijaca ambijentalnoj celini svakog grada i opštine - rekao je Miljević.

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede je na ovom skupu, između ostalog, rekao:

- Ideja Ministarstva poljoprivrede je da pored konvencionalne proizvodnje koja je najzastupljenija na pijacama, sve više bude i organskih proizvoda i taj proces je u toku. Proizvodnja organske hrane donosi značajniju dobit proizvođačima, dok državi donosi ekološku zaštitu i očuvanje  kvaliteta zemljišta u dužem vremenskom periodu. Ministarstvo poljoprivrede savetodavno pomaže pijacama, obzirom da su pijace nezaobilazna mesta kupovine i potrošači žele da kupuju prepoznatljive i sertifikovane proizvode što garantuje određeni kavalitet i bezbednost.

Prema najsvežijim rezulatima istraživanja koje je realizovalo Poslovno udruženje „PijaceSrbije", pijačnom delatnošću u Srbiji se bavi oko 180 pravnih lica. Najveći deo, oko 90 odsto delatnosti, povereno je javnim komunalnim preduzećima. Oko 7 odsto pijaca je locirano u manjim mestima sa ispod 5 hiljada stanovnika, pa u njima pijčnu delatnost neposredno organizuju mesne zajednice. Preostalih tri odsto je u privatnom vlasništvu.

Na pijacama u Srbiji se nalazi oko 60 hiljada prodajnih mesta, među kojima je najviše tezgi - oko 52 hiljade. Ostalo su lokali od čvrstog materijala, pokretni montažni objekti, rashladne vitrine, boksovi i obeležena prodajna mesta. Prema podacima o broju sklopljenih ugovora sa prodavcima, izveštajima o dnevnoj naplati na slobodnim tezgama i broju lokala, procenjuje se da na pijacama u Srbiji svakodnevno posluje oko 80.000 ljudi.

Najveća pravno lice koje se u Srbiji bavi pijačnom delatnošću je Javno komunalno preduzeće "Gradske pijace" iz Beograda, koje na 33 pijace ima više od 11 hiljada tezgi.lokala, montažnih objekata i obeleženih prodajnih mesta, što je oko 21 % od ukupnog broja tezgi u Srbiji.

Pijačne uprave u tri najveće urbane sredine Srbije (gradovi Beograd, JKP "Gradske pijace"; Niš, JKP "Tržnica" i Novi Sad, JKP "Tržnica"), upravljaju sa oko 30 % ukupnih kapaciteta svih prodajnih mesta (tezge, lokalli, obeležena prodajna mesta) u Republici Srbiji.

Jedan od osnovnih zaključaka tematske rasprave je da projekciju razvoja pijačne delatnosti treba tražiti između daljeg sadržajnog obogaćivanja ponude, infrastrukturnog uređenja i opremanja pijaca, na jednoj, i očuvanju njihovih specifičnosti, na drugoj strani. 

 
Povratak...