Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Rast prometa na pijacama

Beograd, 21.03.2013

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji je u 2012. godini iznosila 28 milijardii 55 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu godinu u tekućim cenema povećanje za 9,5 odsto.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2012. godini, najviše učestvuju povrće sa 29,8%, voće i grožđe, 20,3%, mleko i mlečni proizvodi, 17,6%, i živina i jaja sa 15,1%. 
U odnosu na ukupne vrednosti prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, pijace su u prošloj godini imate tržišni udeo od 19,5 %, što potvrđuje da i pored sve izraženije konkurencije pijace čuvaju svoj značaj kao lako dostupni, efikasni i jeftini kanali distribucije za poljoprivredne proizvođače. 
To je posebno značajno u regionu Šumadije i Zapadne Srbije gde porodična gazdinstva na pijacama plasiraju oko 40 % svoje proizvodnje, odnosno u regionu 
Južne i Istočne Srbije gde je udeo pijaca u plasmanu proizvoda sa porodičnih gazdinstava oko 38 %. 
Na nešto više od 400 pijaca u Srbiji, sa oko oko 60 hiljada prodajnih mesta, od kojih je oko 80 odsto tezgi, svakog dana posluje oko 80 hiljada ljudi. 
Zato se sa sigurnošću može reći da, pored značaja koji imaju kao snabdevači urbanih sredina svežim namirnicama, naročito voćem i povrćem, pijace imaju 
posebnu ulogu jer bez posrednika omogućuju direktnu vezu između proizvođača i potrošača i tako doprinose očuvanju i povećanju vrednosti domaće proizvodnje i razvoju ruralnih područja.

 

Povratak...