Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Svečana sednica Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“

Beograd, 05.04.2013

U petak, 5. aprila, u Klubu poslanika u Beogradu je održana Svečana sednica Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije" u povodu obeleževanja desetogodišnjice ove asocijacije.

Među oko 150 učesnika skupa su bili i predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredne komore Srbije, gradonačelnici i predsednici Skupština više gradova i opština, predstavnici pijačnih uprava iz 25 gradova u Srbiji, predstavnici udruženja i preduzeća koje se bave pijačnom delatnošću iz Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Makedonije, kao i drugi brojni gosti.

Svečanoj sednici Skupštine Pijace Srbija prisustvovao je i ministar gradjevine i urbanizma Velimir Ilić, koji je naglasio da su pijace mesto gde "ne može nešto da se izrežira", i jedina prilika da se poljoprivredni proizvodjači sretnu direktno sa kupcima i plasiraju im robu.

Pijaca je u barometar života u svakom gradu, uspešnosti tog grada, a ujedno kad sagledate pijace, vidite i stanje u državi, kazao je Ilić.

- Mi iz vlade kada se pojavimo na pijacama, sve informacije dobijemo - dodao je ministar Ilić.

On je na kraju ponovio da su pijace "duša svakog grada" i istakao da vlada iz tog razloga nikada nije želela da razgovara o ustupanju lokacija na kojima se pijace nalaze, mada je takvih zahteva bilo.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije" je osnovano 3. aprila 2003. godine u Novom Sadu. Danas je sedište udruženja u Beogradu, a ono ima 26 stalnih članova, koji svojim kapacitetima i infrastrukturom predstavljaju oko 70 odsto ukupnih tržišnih potencijala zemlje u ovoj delatnosti.

- Pored stalnih aktivnosti na stručnom usavršavanju članova i standardizaciji usluga u oblasti pijačne delatnosti, Udruženje radi na formulisanju predloga posebnog Zakona o pijacama koji bi precizno definisao i u potpunosti uredio ovu oblast - rekao je na svečanoj sednici Bela Bodrogi, predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije".

Prema podacima o broju sklopljenih ugovora pijačnih uprava sa prodavcima, izveštajima o dnevnoj naplati na slobodnim tezgama i broju lokala na ovim prostorima, na nešto više od 400 pijaca u Srbiji, sa oko 60 hiljada prodajnih mesta, od kojih je oko 80 odsto tezgi, svakog dana posluje oko 80 hiljada ljudi.

I pored sve izraženije konkurencije, promet roba na pijacama je prema podacima Republičkog zavooda za statistiku tokom poslednjih pet godina beležio stalan rast. Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji je u 2012. godini iznosila 28 milijardi i 55 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu godinu u tekućim cenema povećanje za 9,5 odsto.

- Pored značaja koji imaju kao snabdevači urbanih sredina svežim namirnicama, naročito voćem i povrćem, pijace imaju posebnu ulogu jer bez posrednika omogućuju direktnu vezu između proizvođača i potrošača i tako doprinose očuvanju i povećanju vrednosti domaće proizvodnje i razvoju ruralnih područja - rekao je na ovom skupu Predrag Veinović,direktor JKP „Gradske pijace" iz Beograda i predsednik Grupacije za pijačnu delatnost pri Privrednoj komori Srbije.

„Nesumnjivo da pijačna delatnost obezbeđuje egzistenciju zavidnom broju ljudi, te da uz dalje jačanje vlastite infrastrukture i prilagođavanje novim zahtevima tržišta, može biti generator za nova zapošljavanja" - naglasio je Veinović.

U svečanom delu skupa istaknutim pojedincima i organizacijama sa kojima Udruženje ima saradnju, podeljena su skromna priznanja. Jedanaest istaknutih članova Poslovnog udruženja „Pijace Srbije" dobilo je specijlano priznanje „Zlatni kantar".

U radnom delu skupa povodom desetogodišnjeg jubileja održane su dve prezentacije. O „Pravcima razvoja pijačne delatnosti u Srbiji" govorio je Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije", a o „Vrednijoj i organski proizvedenoj hrani na pijacama",  Lidija Aćimović, šef Odseka za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.Povratak...