Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Od kraljevačkog kajmaka do lemeškog kulena

Subotica, 07.06.2013

Treći Sajam domaće hrane "Ukusi tradicije" i prva manifestacija "Dani pijaca Srbije" su od 7. do 9. juna u centru Subotice privukli  brojne posetioce, Do zatvaranja, u nedelju 9. juna, ove manifestacije je posetilo više hiljada Subotičana, koji su pazarili domaće sireve iz Kraljeva i Sombora, suhomesnate proizvode iz Lemeša (Svetozar Miletić) i Užica, začinsku papriku iz Kanjiže, slatkiše, med i proizvode od voća iz Kraljeva, Blaca, Ljutova, Tavankuta...

Uz pijačne uprave iz Beograda, Kraljeva, Pančeva, Leskovca i Subotice.  na sajmu su učestvovali i renomirani proizvođači vina i rakija iz regiona koji su promovisali brendove kao što su "Mačkov podrum", Vinarija "Kasza", "Sokolova rakija", rakija braće Kravić itd. Na štandovima je bilo i proizvoda kao što su kvalitetni kazani za pečenje rakije, proizvodi od aronije i čitava lepeza drugih domaćih proizvoda. Sajam je podržao i Grad Subotica.

Porodična gazdinstva sa subotičko-horgoške peščare našla su se na štandovima Sajma "Ukusi tradicije", a među njima i SZR "Podrum Balint", vlasnika Akoša Balinta, koji neguje tradiciju domaćeg proizvođača asortimana osam različitih vrsta grožđa, Kevedinke, Šardonea, Muskata, Hamburga i drugih sorti na teritoriji Kraljevskog Brega i Kanjiže.

Poljubac šljive je stigao iz Blaca i Topličkog okruga, čiju okolinu krase kulturno istorijski spomenici i hramovi Blačke opštine, a Subotičanima je ponuđena i domaća hrana, pekmezi i domaće marmelade i rakije od šljive iz tog kraja.

Braća Kravić, Miloš i Danilo su iznenadili Subotičane raznovrsnim proizvodima rakije. Ovi ljudi, poreklom su iz ličkog sela Velebit, proizvode domaće rakije za koje su dobili već 300 međunarodnih i domaćih priznanja.

- Članovi smo udruženja Asocijacija domaćih prirodnih rakija, sa namerom i željom da očuvamo tradiciju proizvodnje u pečenju rakije. "Ukusi tradicije" je sajam koji nam pomaže da održimo takvu tradiciju, i mi se zahvaljujemo svima koji su u Subotici pokrenuli ovakav Sajam izlaganja domaćih proizvoda, i pozvali nas na manifestaciju domaće hrane, gde možemo da ponudimo i naše gastronomske proizvode. Nismo veliki proizvođači, ali su naše rakije tražene od Kanjiže i Palića preko Novog Sada do Fruške Gore, gde svi ugostiteljski objekti znaju za nas, a verujemo da će i trgovine početi da traže naše proizvode, koje pripremamo u destileriji uz letnjikovac, gde uz porodičnu kuću imamo opremljen i prostor sa tradicionalnim predmetima iz naše istorije, privlačnim za turiste i namernike koji dolaze u naš kraj, i uz domaću hranu taj prostor doživljavaju i kao deo rustičnog, muzejskog tradicionalnog ambijenta, kažu Miloš i Danilo.

Za njih su "Ukusi tradicije " sajamska manifestacija koju treba negovati, a to su potvrdili i ostali izlagači rukotvorina i ostalih domaćih proizvoda iz autentičnih vojvođanskih krajolika i već poznatih destinacija širom Srbije.

Oni tvrde, da mali sajmovi prerastaju u velike, a mali proizvođaći u Srbiji na takvim sajmovima svoje proizvode pretvaraju u poznate brendove ne samo na srpskom, nego i na međunarodnom tržištu.Povratak...