Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Održana XIV sednica Skupštine

Palić, 10.04.2014

U Kongresnom centru Velika terasa na Paliću je 9. i 10. aprila održana godišnja Skupština Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", sastanak Upravnog odbora i dve tematske rasprave.

Članovi Udruženja pijaca Srbije su tokom dvodnevnog boravka na Paliću usvojili izveštaj o radu u predhodnoj i plan rada za aktulenu godinu, a razgovaralo se i o restruktuiranju javnih komunalnih preduzeća, o načinima kako da se pomogne prodavcima na pijacama, koji to još nisu uradili, da legalizuju svoje poslovanje, manifestaciji "Dani pijaca Srbije" i modelima naplate pijačnih usluga.

Najznačajniji deo skupova na Paliću posvećen je raspravi o restruktuiranja javnih i javno komunalnih preduzeća u Srbiji, nakon koje su članovi Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" usvojili pet zaključaka.

  1. S obzirom na značaj komunalnih delatnosti, sva buduća rešenja vezana za proces restruktuiranja javnih i javnih komunalnih preduzeća treba da istaknu u prvi plan državni i interese lokalnih samouprava.
  2. Poslovno udruženje "Pijace Srbije" će se zalagati za model restruktuiranja po kojem će kompletno ili većinsko vlasništvo nad javnim i javnim komunalnim preduzećima ostati u nadležnosti države odnosno lokalnih samouprava. Sve eventualne promene u vlasničkoj strukturi  ovih preuzeća treba utemeljiti u zakonskim rešenjima, odnosno planirati i sprovesti oprezno, sa ciljem da donesu promene na bolje koje će biti u funkciji unapređenja rada javnih i javnih komunalnih preduzeća i na korist građana Srbije.
  3. Poslovno udruženje "Pijace Srbije" smatra i ocenjuje da je preduslov svih radnji u pravcu restruktuiranja javnih i javnih komunalnih preduzeća obaveza svih pijačnih uprava da pokrenu aktivnosti u pravcu konsolidacije postojećih preduzeća, naročito povećanja efikasnosti, smanjenja troškova i unapređenja kvaliteta usluga koje pružaju, odnosno poboljšanja nadzora nad vlastitim radom-
  4. Poslovno udruženje „Pijaca Srbije" smatra da je neophodno da se  pre definisanja konačnih rešenja restruktuiranja javnih i javnih komunalnih preuzeća jasno definišu ciljevi i model transformacije i izradi i usvoji ceo set zakonskih rešenja kojima će se jasno urediti poslovanje u komunalnom sektoru. To se posebno odnosi na izmene Zakona o komunalnim delatnostima i usvajanje Nacrta zakona o pijacama i veletržnicama, na kojem Poslovno udruženje „Pijace Srbije" radi već više od godinu dana, odnosno precizno utvrđivanje  imovine i  vrednosti ovih preduzeća.
  5. Poslovno udruženje "Pijace Srbije" podržava inicijativu Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije da se pokrene rasprava na ovu temu i očekuje od nadležnih državnih organa da pre donošenja konačnih rešenja o modelu restruktuiranja javnih i javnih komunalnih preuzeća pokrene široku javnu raspravu u kojoj će učešće uzeti svi relevantni subjekti ovog procesa, naročito predstavnici komunalnih preduzeća koji imaju neposredna iskustva u praktičnoj primeni propisa kojima se obezbeđuje nesmetano i kvalitetno pružanje komunalnih usluga.

 

Povratak...