Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Pijačari protiv potpune privatizacije JP

Tanjug, 12.04.2014

Poslovno udruženje "Pijace Srbije" zalaže se za model restrukturiranja javnih preduzeća po kojem će kompletno ili većinsko vlasništvo nad javnim i javnim komunalnim preduzećima ostati u nadležnosti države, odnosno lokalnih samouprava.

Potpredsednik Upravnog odbora "Pijace Srbije" ovog udruženja Predrag Veinović je stav tog poslovnog udruženja iz neo na konferenciji za novinare u Subotici, napomenuvši da, s obzirom na značaj komunalnih delatnosti, sva buduća rešenja vezana za proces njihovog restrukturiranja treba da istaknu u prvi plan državni i interese lokalnih samouprava.

"Mi uopšte nismo protiv učešća privatnog ili bilo kakvog kapitala koji može dovesti do boljitka bilo koje delatnosti, naročito delatnosti kojom se mi bavimo. Ali postoje iskustva gde potpuna privatizacija odlazi u totalnu krajnost i bazira se isključivo na profitnom delovanju", rekao je Veinović.

On je ocenio da to ne predstavlja problem, koliko činjenica da postoje javna preduzeća koja poseduju neprofitabilne prodajne objekte za koje postoji potreba među građanima.

"Mi u Beogradu imamo poznate pijace poput Zelenog venca, Kalenića ili Cvetkove pijace, ali imamo i pijace za koje pretpostavljam da nikada za njih niste ni čuli, koje se nalaze u sredinama koje su male - Železnik, Miljakovac, Konjarnik i faktički su neprofitabilne što se nas tiče, ali imamo obavezu zbog građana koji se tamo nalaze da pružimo tu uslugu, jer zbog njih i funkcionišemo", rekao je Veinović, koji je i direktor "Gradskih pijaca" u Beogradu.

On je dodao da je preduslov svih radnji u pravcu restrukturiranja javnih komunalnih preduzeća njihova konsolidacija, posebno u smislu povećanja efikasnosti, smanjenja troškova i unapređenja kvaliteta usluga koje pružaju, kao i poboljšanja nadzora nad njihovih radom.

Veinović je dodao da je pre definisanja konačnih rešenja restrukturiranja ovih preduzeća potrebno definisanje ciljeva i modela transformacije, kao i usvajanje seta zakonskih rešenja, posebno Zakona o komunalnim delatnostima i nacrta Zakona o pijacama i veletržnicama, koje je ovo udruženje izradilo i predalo Vladi pre više od godinu dana.

Veinović očekuje da će, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, na ovu temu biti otvorena široka javna rasprava.

Ovi stavovi su takođe usvojeni na sednici Skupštine i Upravnog odbora "Pijaca Srbije" koje je održana prethodnih dana na Paliću.

Poslovno udruženje "Pijace Srbije" postoji već deset godina i okuplja 26 pijačnih uprava iz cele Srbije, koje imaju oko 80 odsto tržišnog udela u pijačnoj delatnosti u zemlji.


Predrag Veinović

Ilinka Vukoja

Povratak...