Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Najavljeni "Dani pijaca Srbije" u Pančevu

Pančevo, 14.05.2014

U lokalnoj samoupravi Pančeva danas je na press konferenciji najavljena manifestacija „Dani pijaca Srbije 2014", koja će se održati od 4. do 8. juna 2014. godine na Trgu Kralja Petra u centru ovog grada.

„Dane pijaca Srbije 2014" organizuje Poslovno udruženje „Pijace Srbije" u saradnji  sa lokalnom samoupravom Grada Pančevo, Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo" Pančevo" i Udruženjem "Ukusi tradicije" iz Subotice. O ovom događaju okupljenim novinarima su govorili gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo", Dragan Katuca i izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije", Savo Duvnjak.

- Svaki kraj u Srbiji ima neku specifičnost pa će biti zanimljivo videti i probati u Pančevu domaću hranu i pića iz raznih delova - rekao je gradonačelnik Panćeva Pavle Radanov.

On je dodao da lokalna samouprava Pančeva podržava organizaciju "Dana pijaca Srbije" id a veruje da će ova manifestacija okupiti veliki broj izlagača.

- Cilj manifestacije „Dani pijaca Srbije" je da okupi i predstavi proizvođače i prodavce domaće hrane sa pijaca u Srbiji i promoviše pijačnu delatnost kao izrazito značajan kanal distribucije svežeg voća i povrća, mlečenih i mesnih proizvoda, jaja, meda, organske i domaće hrane - rekao je Dragan Katuca, direktor JKP "Zelenilo" Pančevo. - Na Danima pijaca Srbije očekujemo učešće najvećih pijačnih uprava iz cele Srbije koji će na izložbeno-prodajnim štandovima predstaviti proizvođače sa najatraktivnijom ponudom sa svojih pijaca. Očekujemo i izvorne proizvođače organske i domaće hrane, vina i rakije, suvenira, rukotvorina i proizvoda starih zanata.

Posetioci manifestacije Dani pijaca Srbije će u Pančevu moći da uživaju i u regionalnoj gastronomskoj ponudi, degustaciji vina, rakije i domaće hrane, izložbi cveća i nizu kulturno-zabavnih programa. U okviru pratećih programa predstaviće se i nekoliko organizatora turističkih manifestacija, održaće se stručni skup na temu sertifikacije vrednije hrane, a Poslovno udruženje „Pijace Srbije" će u Pančevu održati i sastanak Upravnog odbora.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", Savo Duvanjak, je novinarima predstavio ovu organizaciju koja deluje već jedanaest godina. Udruženje okuplja 26 pijačnih uprava iz cele Srbije koje imaju oko 80 odsto tržišnog udela u pijačnoj delatnosti u zemlji.

- U Republici Srbiji je aktivno oko 410 pijaca koje raspolažu sa oko 70.000 prodajnih mesta na kojima se kupcima svakodnevno nudi  sveže voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne preraređevine, zanatski proizvodi  i roba široke potrošnje - rekao je Duvnjak. - Za poljoprivredna gazdinstva, zanatske radnje i preduzetnike različitih vsrta, pijace  su tradicionalni, lako dostupni je jeftini kanali distribucije kojima direktno stižu do potencijalnog kupca. To potvrđuje činjenica da na pijacama u Srbiji svakodnevno neposredno posluje oko 80.000 proizvođača i prodavaca koji posredno angažuju još najmanje dva puta toliko ljudi.

U prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Republike Srbije (bez Kosova i Metohije) pijace zadnje dve godine učestvuju sa oko 20 % tržišnog udela. 


Povratak...