Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Kontroliše se prodaja voća i povrća

Tanjug, 24.05.2014

Fitosanitarna inspekcija preduzima sve mere kako se u prometu ne bi našli voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, izjavio je Tanjugu načelnik fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević.

Fitosanitarna inspekcija je dostavila potrebna obaveštenja i dala naloge pijacama, odnosno upravama zelenih i kvantaških pijaca, veletrgovinama i velikim trgovinskim lancima.

Građani ne treba da imaju bojazan ni od kupovine u maloprodajnim objektima, jer kako je rekao Milosavljević, te prodavnice se upravo snabdevaju na kvantaškim pijacama i preko veleprodajnih objekata.

On je podsetio da je inspekcija na terenu u ugroženim područjima gde je uspostavljen lanac obaveštavanja i informisanja preko lokalnih kriznih štabova, organa lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača.

Milosavljević je ponovio preporuku Instituta za javno zdravlje Batut da se ne koriste za ishranu poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa - zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima.

Pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja, naveo je on.

Inače, taj resor je ranije saopštio da je pet inspektora angažovano u kriznim štabovima. Proteklih dana poljoprivredna inspekcija je učestvovala na nizu posebnih operativnih sastanaka kriznih štabova širom Srbije, a izvršeno je i par stotina kontrola.

U sedam slučajeva je intervenisala poljoprivredna inspekcija. U jednom slučaju je zahtevano da se obezbedi minimalna evidencija za prikupljenu pomoć i provera pre distribucije.

Zabranjena je upotreba vode za proizvodnju pekarskih proizvoda i upotrebu u proizvodnji u jednom slučaju. U pet slučajeva su konstatovane manje količine proizvoda sa isteklim rokom.

Povratak...