Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Na pijacama nije bilo prodaje humanitarne pomoći

Novi Sad, Tanjug, 29.05.2014

Potpredsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja pijaca Srbije, Predrag Veinović, izjavio je danas u Novom Sadu na sastanku tog udruženja da na pijacama nije bilo prodaje humanitarne pomoći prikupljene za područja ugrožena poplavama.

Veinović, koji je i direktor Gradskih pijaca Beograd, rekao je da je prva aktivnost koja je na pijacama pokrenuta po izbijanju poplava bila sprečavanje zloupotreba humanitarne pomoći, odnosno prodaja, te da na samim pijacama takve prodaje nije bilo, ali da su u okolini pojedinih pijaca uočene prodaje flaširane vode.

- Uveli smo privremenu zabranu prodaje poljoprivrednih proizvoda sa teritorija pogođenih poplavama ukoliko prodavci ne poseduju potvrdu izdatu od strane mesnih kancelarija. Ta potvrda se izdaje onim poljoprivrednicima kojima nisu bili poplavljeni posedi -  kazao je Veinović.

Prema njegovim rečima, i sami prodavci na pijacama pokazali su veliku odgovornost, jer su i sami sprečavali prodaju ukoliko primete nešto sumnjivo.

Veinovića je naveo da je na pijacama uvedena maksimalna kontrola proizvoda, a izuzetno rizični su zelena salata i jagode, pa se, kako je naglasio, u saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom posebna pažnja posvećuje tim proizvodima.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja pijaca Srbije, Savo Duvnjak, rekao je da je u pripremi priručnik, odnosno vodič za prodavce koji svoje proizvode prodaju na pijacama, te da će prvi te priručnike dobiti prodavci namirnica životinjskog porekla.

-Vodič prodavcima namirnica životinjskog porekla daje opšta upustva o standardima koje moraju da ispune kako bi mogli na pijacama da prodaju, pre svega, mleko, mlečne proizvode i jaja, mada ćemo slično upustvo dostaviti i prodavcima svih drugih namirnica -  rekao je Duvnjak.

Domaćin sastanka Poslovnog udruženja pijaca Srbije, koje okuplja 26 pijačnih uprava sa cele teritorije Srbije, bilo je Javno kominalno preduzeće "Tržnica" iz Novog Sada, a direktor tog preduzeća Miloš Tubić je istakao značaj koji pijace imaju u Srbiji.

- O značaju pijaca najrečitije govore statistički podaci koji kažu da na 410.000 pijaca u Srbiji svakodnevno radi više od 80.000 ljudi, a da neposredno od prodaje na pijacama egzistenciju obezbeđuje blizu 250.000 ljudi - rekao je Tubić, dodajući da je tokom prošle godine na pijacama zabeležen rast prometa za oko 11 procenata.

Povratak...