Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Zajednički sastanak radnih grupa za robne pijace i standardizaciju

Subotica, 17.07.2014

U Subotici je održan zajednički sastanak radnih grupa za robne pijace i standardizaciju. Domaćin sastanka je bilo Akcionarsko društvo „Tržnica" iz Subotice, koje predsedava Radnom grupom za robne pijace.

Na sastanku su učestvovali predstavnici JKP „Gradske pijace" iz Beograda, JKP „Zelenilo" iz Pančeva, JKP „Komunalac" iz Čačka i „Tržnice" a.d. iz Subotice. Tema sastanka su bile aktivnosti radnih grupa u predhodnom periodu, odnosno plan rada do kraja tekuće godine.

Radna grupa za robne pijace, kojom je predsedavao direktor „Tržnice", Branislav Joka, zaključila  je da će Poslovno udruženje „Pijace Srbije" nastaviti da podržava nadležne državne organe u nastojanju da se promet roba na pijacama u Srbiji sprovodi i odvija u skladu sa zakonskim propisima. Istovremeno je i ukazala na činjenicu da na pijacama u Srbiji, naročito robnim, i pored smanjenog interesovanja kupaca, radi više desetina hiljada, uglavnom nezaposlenih ljudi. Taj, socijalni aspekt ovog problema, ukazuje na potrebu uspostavljanja stalne i dvosmerne komunikacije između nadležnih državnih organa i Udruženja pijaca Srbije i pijačnih uprava, odnosno  organizovanih udruženja pijačnih prodavaca.

Članovi Radne grupe za robne pijace UPS-a su se složili da u cilju podsticanja i razvijanja uspešne saradnje, Poslovno udruženje „Pijace Srbije" treba da traži od nadlležnog ministartva da precizno protumači stav 3 člana 25. u kojem se kaže „Pijaca je dužna da obezbedi da lica koja prodaju robu na pijaci imaju svojstvo trgovca". Naime, pijačne uprave mogu kao jedan od uslova za zaključivanje ugovora tražiti od zakupaca da prilože validan dolument od svom statusu trgovca ili poljoprivredbog proizvođača, ali ne ne mogu, niti za to imaju nadležnost, sprovoditi kontrolu njihovog daljeg poslovanja u toku važenja ugovora o zakupu.

Iako je radila bez predsedavajućeg člana iz Javnog komunalnog preduzeća „Pijaca" iz Leskovca, koji je opravdano bio odsutan, Radna grupa za standardizaciju se usaglasila oko naziva i podele pijaca po vrstama proizvoda kojima se na njima prodaju, a razmatrani su i predloženi standardi dimenzija tezgi kao najbrojnijeg dela opreme svih pijaca. 

Povratak...