Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Proizvodi malih poljoprivrednih gazdinstava na pijacama u Srbiji

Vrnjačka Banja, 27.03.2015

Na tematskoj raspravi pod naslovom „Kako olakšati, podsticati i povećati plasman i prodaju domaćih proizvoda iz poljoprivrednih gazdinstava na pijacama u Srbiji", gost Poslovnog udruženja „Pijace Srbije" bio je dipl. ing. Juhas Atila, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Republike Srbije.

On je naglasio da su pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, izrazito značajan kanal distribucije za male poljoprivredne proizvođače u Srbiji. Govoreći o mereama koje Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine priprema kako bi podstaklo mala gazdinstva da od sirovina koje proizvode prave dodatnu vrednost, državni sekretar je rekao da je u ministarstvu formirana Radna grupa za mala poljoprivredna gazdinstva koja će do juna ove godine izaći sa predlogom nacrta podzakonskog akta koji ima za cilj da pojednostavi i olakša procedruru registracije i legalizacije proizvodnje ove vrste hrane u domaćinstvima.

Reč je o gotovim proizvodima hrane biljnog porekla kao što su pekmezi, kompoti, slatko i druga zimnica, nizu proizvoda od mleka, kao i nekim trajnim suhomenatim proizvodima pripremljenim po tradicionalnim recepturama. Državni sekretar je naglasio da je priprema ovih propisa veoma ozbiljan i osetljiv posao, jer mora uvažiti sve osnovne postulate Zakona o bezbednosti hrane, kako bi krajnji kupci, odnosno potrošači na trpezama imali bezbedan i kvalitetan proizvod.

Radna grupa Ministarstva poljoprivrede i životne sredine analizira propise nekoliko zemalja Evropske unije u kojima ovakav model funkcioniše više godina, rekao je Juhas, i istakao da su pijačne uprave veoma važan partner u ovom poslu.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije" će pripremiti predlog kako da se na pijacama organizuje i standardizuje prodaja za mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom ove vrste hrane, zaključeno je na kraju tematske rasprave koja je 27. marta održana u Vrnjačkoj Banji.Povratak...