Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

Subotica domaćin pijačnim upravama iz regiona

Sombor, 19.02.2016

Subotica će biti domaćin II međunarodne konferencije o pijačnoj delatnosti u regionu, koja će se održati od 7. do 9. aprila ove godine, odlučio je Upravni odbor Poslovnog uruženja „Pijace Srbije" na sednici koja je 18. februara održana u Somboru.

Poslovno udruženje "Pijace Srbije" na ovom skupu očekuje učešće kolega iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore, a pozivi će biti upućeni i predstavnicima pijačnih uprava iz još nekoliko zemalja u okruženju, zaključeno je na bazi predloga Radne grupe za međunarodnu saradnju.

Prvi međunarodni skup o pijačnoj delatnosti u regionu održan je krajem prošle godine u Beogradu, a učesnici konferencije u Subotici treba da nastave da razgovaraju o aktulnom stanju i perspektivama razvoja pijačne delatnosti. Jedan od ciljeva skupa u Subotic je i pokretanje inicijative za osnivanje regionalne asocijacije, kako bi se zemlje regiona efikasnije povezale sa Svetskom organizacijom veletržnica i tržnica.

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Upravni odbor UPS-a je usvojio izveštaj o radu u prošloj i program rada za 2016. godinu. Među najznačajnijim aktivnostima u narednom periodu su finalizacija istraživanja stavova i mišljenja kupaca na pijacama, koje se sprovodi na teritoriji cele Srbije i organizacija pete manifestacije "Dani pijaca Srbije", koja će se početkom juna održati u Pančevu.

Tokom dvodnevnog skupa u Somboru održani su i sastanci radnih grupa za zakonodavstvo i međunarodnu saradnju.  Na sastancima Radne grupe za zakonodavstvo i Upravnog odbora se  razgovaralo o predloženim izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, a u fokusu rasprave je bila izrada Pravilnika o uslovima i kriterijumima za ocenu ispunjenosti uslova za obavljanje komunalne delatnosti. Naime, po odredbama Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, sva preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću će morati da ispune određene uslove kako bi bila upisana u registar vršilaca komunalnih usluga, koji će voditi Privredna komora Srbije.

Domaćin sastanka u Somboru je bilo Javno komunalno preduzeće "Prostor", a delegacija članova Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" posetila je i loklanu samoupravu Grada Sombora.

Povratak...