Sretni novogodisnji praznici 2013!
Pijace Srbije

RAZGOVOR U MINISTARSTVU FINANSIJA

Beograd, 07.06.2005

RAZGOVOR U MINISTARSTVU FINANSIJA
Predstavnici Poslovnog udruženja “Udruženje pijaca Srbije” razgovarali su u Beogradu sa Vesnom Arsić, zamenikom ministra finansija Republike Srbijne, Velimirom Ilićem, direktorom republičke Uprave javnih prihoda i njihovim saradnicima o porezu na dodatu vrednost i legalizaciji prodaje na robnim pijacama. Do razgovora je došlo na inicijativu UPS-a, odnosno pisanog predloga upućenog Ministartvu finansija da se usluge u pijačnoj delatnosti oporezuju po posebnoj stopi PDV-a od 8%.
Govoreći o smanjenju stope PDV-a za pijačne usluge, gospođa Vesna Arsić je rekla da je Ministarvo finansija razmotrilo predlog i da do kraja godine nema uslova za njegovo prihvatanje. Iako je predlog UPS-a ocenjen kao opravdan, naročito jer je reč o komunalnim uslugama koje u ranijem periodu nisu bile oporezovane, analiza Ministarstva finansija za prva ti meseca tekuće godine je pokazala da bi smanjenje stope PDV-a u ovom slučaju značajno umanjilo budžetske prihode te uticalo na obaveze koje je Vlada Republike Srbije prihvatila kako u odnosu na domaće tako i međunarodne institucije. Predstavnici Ministarstva finansija su, ipak, obećali da će još jednom
razmotriti predlog o smanjenju stope PDV za registrovane poljoprivredne proizvođače koji podaju na pijacama.
U drugom delu razgovora tema je bila zajednička akcija Ministartva finansija i Ministartva trgovine, turizma i usluga, vezana za legalizaciju prodaje na robnim pijacama. Predstavnici Udruženja pijaca Srbije su se složili da je proces legalizacije neminovan, te obećali da će u skladu sa svojim mogućnostima dati doprinos ovoj akciji. Na kraju razgovora je naglašeno obostrano zadovoljstvo što je uspostavljen kontakt i što su razmenjene vrlo korisne informacije.
Udruženje pijaca Srbije su na ovom sastanku predstavljali Gordana Matijašević, predsednik Upravnog odbora UPS-a i direktor JKP “Gradske pijace” iz Beograda; Saša Stevanović, predsednik Skupštine UPS-a i direktor JKP “Tržnica” iz Novog Sada; članovi Upravnog odbora UPS-a - Vesna Jovanović, finansijski direktor JKP “Gradske pijace”, Beograd, Bogoljub Radisavljević, direktor JKP “Komunalac” iz Čačka i Bela Bodrogi, direktor JKP “Subotičke pijace” iz Subotice, odnosno Savo Duvnjak, PR menadžer.

Povratak...